Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, одобрени от правителството, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

С измененията в закона отпада определянето на видове лечебни заведения за болнична помощ според териториалния им обхват - районни, областни, междуобластни и национални. Отпада и определянето на болниците като многопрофилни и се предлага те да се делят на: "болница" и "специализирана болница".

Според промените болница е лечебно заведение, в което има сектори, отделния или клиники по медицински специалности. Специализирана болница пък е лечебно заведение в което има сектори, отделения или клиники по една медицинска (дентална) специалност.

Предлага се ново определение на хосписа - той е лечебно заведение, когато в него медицинските и другите специалисти осъществяват палиативни грижи за терминално болни пациенти. Диспансерът пък отпада като вид лечебно заведение. Вместо диспансери за психични заболявания се създават нов вид лечебни заведения - центрове за психично здраве.

Регламентирано е изрично, че лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ могат да предоставят социални услуги по Закона за социално подпомагане.

Предвижда се приемът на пациенти, нуждаещи се от хоспитализация, да се извършва освен от консултативните кабинети в болницата и чрез медицински, дентален, медико-дентален или диагностично-консултативен център, открити от лечебното заведение за болнична помощ, в което ще бъде хоспитализиран пациентът.