Това са Светозар Тенев, Емил Дянков, Николай Колев, Стефан Ангелов, Ивайло Русев, предаде Дарик радио. Четирима от моряците са от Варна, а петият е от Русе. Единият от тях е помощник-капитан, а Светозар Тенев е готвач на кораба. Останалите трима наши сънародници са фитери и бластьор.

Танкерът е бил отвлечен от същата група пирати, които държат от октомври насам за заложници семейство британци, съобщава вестник „Таймс". Семейство Чандлър от градчето Тънбридж Уелс в графство Кент бяха отвлечени от борда на яхтата им на 23 октомври, когато тръгнали на пътешествие от Сейшелските острови за Танзания. Те все още са в плен, а похитителите искат за освобождаването им 4,3 млн. британски лири - 7 млн. долара.

Ръководител на групата пирати е Мохамед Шакир. В телефонен разговор с кореспондента на вестник „Таймс" в Сомалия Шакир днес казва: "Ние завладяхме кораба мирно, не бяха произведени изстрели и няма ранени".

"Таймс" уточнява, че Шакир е направил изявлението от град Гаракад, където очаквал пристигането на останалите от групата от открито море.

Лондонската компания „Zodiac Maritime Agencies”, чиято собственост е отвлеченият танкер „Сейнт Джеймс Парк”, води преговори за освобождаването на плавателния съд, предаде междувременно РИА Новости, цитирана от "Фокус".

„Ние се опитваме да разрешим създалата се ситуация. Основната ни цел е екипажът да бъде освободен възможно най-скоро”, заяви мениджърът по операционната дейност на компанията Пол Шийлдс. По негова информация никой от моряците не е пострадал при нападението на пиратите.
 

„Сейнт Джеймс Парк" е построен през 1993 година. На борда на кораба плават моряци от България, Русия, Турция и Индия. Плавателният съд е бил отвлечен, докато е плавал в така наречения Препоръчан за плаване международен транзитен коридор и сега се отправя към сомалийските брегове. Все още корабът плава като движението му се следи от спътници. Морската практика в подобни случаи сочи, че вероятно искания от страна на пиратите ще бъдат предявени, когато корабът спре в определено пристанище на Сомалия.