По-рано Великобритания съобщи, че смъртната присъда е изпълнена. Не беше ясно обаче по какъв начин. Според някои световни агенция в Китай все още се извършват екзекуция с изстрел в главата.

Семейството на Шейх - първия европеец, екзекутиран в Китай от 58 години насам, обяви, че той е страдал от психично заболяване. Смъртната му присъда обаче бе изпълнена въпреки последните призиви за милосърдие и дипломатическите стъпки, предприети в последната минута от Лондон.

Британското външно министерство разпространи декларация, с която остро осъжда екзекуцията на Акмал Шейх. Тя бе осъдена и от премиера Гордън Браун.

Китайската посланичка в Лондон е била извикана в британското министерство на външните работи, съобщи по-късно днес Форин офис. Великобритания ще повтори пред посланичката Фу Юин, че осъжда екзекутирането на своя гражданин, подчертаха от външното министерство.

Европейският съюз също осъди Китай. В комюнике шведското председателство на ЕС призова за премахване на смъртното наказание в страната и изрази съжаление, че Китай не се е вслушал в нееднократно отправените от съюза и  Великобритания призиви да замени смъртната присъда с друго наказание, предаде Франс прес.

Шейх бе арестуван от китайската полиция на летището в град Урумчи с 4 кг хероин. Според местното законодателство за такова престъпление се налага най-тежкото наказание. В мотивите за решението си Върховният съд на Китай посочва, че представените от адвокатите на Шейх доказателства не са достатъчни, за да потвърдят, че той страда от психическо заболяване. Върховният съд потвърди позицията на Пекин, че смъртното наказание играе основна роля за всяване на страх и предотвратяване на престъпления, отбелязва АФП.

Според "Амнести интернешънъл", която следи броя на екзекуциите, обявени в печата, миналата година Китай е изпълнил над 1700 смъртни присъди, докато в цял свят са екзекутирани общо 2400 души. Фактически обаче броят на екзекутираните в Китай може би е по-голям, тъй като данните за осъдените на смърт са държавна тайна.

Според данни на китайска правозащитна организация тази година в страната може би ще бъдат извършени общо 5000 екзекуции срещу 7000 през 2007 г. Налице е видим спад спрямо цифрите от предишното десетилетие, когато се съобщаваше за близо 10 000 екзекуции годишно в Китай. Пекин обяви, че се стреми да намали броя на екзекуциите, припомня АФП.