В послание в ислямистки сайтове в интернет групировката "Ал Кайда на Арабския полуостров" заяви, че осигурила атентатора, когото нарича Умар Фарук ал Нигири /нигериеца/ с "технически модерно" взривно устройство, изработено от нейни членове, което не се взривило поради технически проблем, съобщи БТА.

"Ал Кайда на Арабския полуостров" е алианс на екстремисти, базирани в Йемен и Саудитска Арабия, предаде Асошиейтед прес. Йеменските правителствени сили, подпомогнати от американското разузнаване, извършиха два въздушни удара срещу Ал Кайда в страната този месец. Вторият бе един ден преди неуспешния опит за взривяване на самолета на "Нортуест еърлайнс" от Амстердам за Детройт.

23-годишният нигериец Умар Фарук Абдулмуталаб бе задържан, след като се опита да взриви самолет на "Нортуест Ейрлайнс" с пентрит - силен и любим на терористите експлозив.

Експлозивът е бил скрит в дрехите на Абдулмуталаб и е можело да бъде намерен при използване на скенери, даваща картина на цялото тяло, каквито сега започват да се въвеждат по летищата. Атентаторът обаче не минал през такава проверка нито на излитане от Нигерия, нито в Амстердам, разказва екперт пред Асошиейтед прес. И двете летища имат такива скенери.

„Започнато е пълно разследване за опита за терористичен акт и ние няма да почиваме, докато не открием всички замесени и те не понесат отговорността си”, заяви американският президент Барак Обама в първия си публичен коментар, след като 23-годишният нигериец се опита да взриви самолет на „Нордуест еърлайнс”, цитиран от "Фокус". „Това беше сериозно напомняне за опасностите пред които сме изправени и същността на тези, които заплашват родината ни”, допълва президентът.