Администрацията на Обама нареди разследване в две сфери на авиационната сигурност - процедурата за включване на определен пътник в списъка за наблюдение и реда за проверка на пътниците по летищата, допълва агенцията, на която се позовава БТА.

Властите трябва да отговорят на въпроса как 23-годишният нигериец Умар Фарук Абдулмуталиб е бил допуснат да се качи на самолета на 25 декември. Ден след като заяви, че системата за проверка работи, Наполитано опроверга изявлението си, заявявайки, че думите й са били извадени от контекст.

"В този случай системата ни не проработи. Никой не е щастлив, нито доволен от този факт. Води се мащабно разследване", каза тя в предаване на телевизия Ен Би Си.

Абдулмуталиб, който бил в списъка за наблюдение на британските служби за сигурност, след като му била отказана учебна виза, съобщи британският вътрешен министър Алън Джонсън, цитиран от Асошиейтед прес и ДПА. Нигериецът, който е син на банкер, получил диплома за инженерство и финанси от лондонския Юнивърсити колидж и впоследствие кандидатствал за британска виза, за да учи в друго учебно заведение. Той получил отказ, тъй като властите заподозрели, че учебното заведение не съществува, след което включили името му в списъка. Той имал право да преминава транзитно през Великобритания, но не и да влиза на нейна територия.

Британските власти проучват въпроса дали 23-годишният мъж е бил радикализиран във Великобритания. Според Джонсън той по-скоро не е действал сам. Британското следствие издирва евентуалните му съучастници.

Абдулмуталиб направи опит да задейства взривно устройство в самолет на "Нортуест еърлайнс" с 300 души на борда. Заради грешка при задействането на бомбата тя избухна леко в ръцете му, предизвика пожар в кабината, който бързо бе потушен, а нигериецът бе обезвреден. Експлозивите, които е носел нигериецът, обаче са били достатъчно мощни, че да унищожат самолета, предаде по-рано днес Ройтерс, цитирайки американската телевизия CNN. Тя се позова на неназован източник, според когото устройството е било достатъчно силно, за да пробие дупка в машитаа "Джъмбо Джет".

Междувременно от министерството на транспорта съобщиха, че на всички летища у нас са вземат засилени мерки за сигурност, които включват обстойна проверка на личния багаж на пътниците. (Виж линка долу)