Така общият брой на жертвите на опасния вирус става 5700 души, откакто той бе разпознат през април тази година. През юни организацията обяви пандемия, припомня агенцията, цитирана от "Фокус".
Днес Украйна потвърди за 11 смъртни случая в страната от новия грипен вирус А(H1N1) и обяви грипна епидемия, предаде Интерфакс. В момента са хоспитализирани 951 души. Украинските власти затвориха училищата, забраниха всички публични събирания и наложиха ограничения върху пътуванията из страната, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.
Италия също обяви 11 смъртни случая вследствие на грип H1N1, четири от които са били регистрирани вчера, предаде АФП. По данни на Националния епидемиологичен център на Италия за една седмица са регистрирани 200 000 случая на заболяване от грипа H1A1, като най-засегнати са децата от пет до четиринайсет години.
Вчера в Русия бе регистриран петият смъртен случай. Близо 2500 случая на новият грип А(H1N1) са регистрирани в Русия, съобщи главният санитарен лекар на страната Генадий Онишченко, цитиран от ИТАР-ТАСС. По данни на департамента по здравеопазване на руската столица на 28 октомври в града са били регистрирани 525 случая на свински грип. Огнища на заболяването са регистрирани в девет столични вуза.
През изминалата седмица във Великобритания бяха установени 78 000 нови случая на свински грип.
Броят на заразените с вирус А(H1N1) в Белгия е близо 77 000 души, предаде КУНА. За изминалата седмица в Белгия бяха потвърдени диагнозите в заразяване с опасния грипен вирус на 41 193 души. За същия период двама души починаха зарази вирусната инфекция.
От началото на епидемията от грип H1N1 през април до края на юли в САЩ 5,7 милиона души може да са се заразили с грипния вирус, съобщава френският вестник „Фигаро”.
Според изчисленията в периода април-юли в САЩ от болестта са били заразени до 5,7 милиона души, а между 9 и 20 хиляди болни са били хоспитализирани. Според провелите изчислението около 6% от хората, влезли в болница в САЩ заради грип H1N1, са починали.
У нас жертвите на новия грип са две. Нараства броя на заразените както с новия, така и със сезонния грип. Около 50 хиляди са отсъстващите ученици от училищата заради различни заболявания, но МОМН няма информация колко точно от тях са болни от новия грипен вирус А (H1N1). Това каза пред журналисти изпълняващият длъжността министър на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от БТА. Той посочи, че около 20 са затворените училища в страната, като до вчера информацията е била за Бургас, Велико Търново, Стара Загора и Трявна (Виж линка - Грип и училища).
Днес у нас е регистран втори случай на бременна жена, заразена с новия грип. Тя е бременна с близнаци и е в начален стадий на бременността (Виж линка долу). Жената е дошла в болницата в Перник преди два дни с 39 градуса температура. В момента е настанена в инфекциозно отделение. Вчера бе съобщено за приета в болницата в Бургас бременна жена, заразена с новия грип. Лекарите се борят за живота й. 
 Поне 2 млн. българи ще се разболеят в следващите месеци, коментира пред Дарик Тенчо Тенев - главен държавен здравен експерт. С най-висока заболеваемост в страната към този момент - под епидемичната, но над нормалната за страната, са регионите на Бургас, Ямбол, Силистра, Плевен, Габрово, Ловеч, Монтана