В препоръките на асоциацията е посочено, че отсега нататък членовете на организирани престъпни групи няма да могат да откриват свои лични сметки във всички членуващи в нея 187 японски банки, съобщават японски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС и БТА.
Преди това асоциацията забрани каквито и да било финансови операции, включително кредитиране, ако корпоративните клиенти имат отношение към гангстерски и рекетьорски групировки. На тези групировки се забранява и да имат индивидуални сейфове в банковите компании в страната.
Въвеждането на подобни ограничения към отделни лица от престъпните среди цели изцяло да бъдат изключени контактите на банковата система с антиобществени елементи, частни лица и организации, опитващи се да изперат придобитите по незаконен път финансови средства, се казва в инструкциите за банките.
Решенията за отказ на услуги ще се взимат след съответни проверки за клиентите с помощта на специални информационни масиви или "черни списъци". Съставянето и попълването на тези данни ще се прави не само от самите банки, но и от асоциацията на банкерите.
Подобни мерки против местните организирани престъпни групи бяха предприети през март от Японската асоциация на дилърите на ценни книжа.