Според изявление на държавната хидроелектрическа компания "РусГидро", оператор на централата, пожарът избухнал в една от машинните зали. Помещението се изпълнило с дим, което наложило евакуацията на над 200 работници. Пламъците бяха потушени за няколко минути, заявиха от компанията. Никой не е пострадал.
На 17 август централата беше наводнена след експлозия в една от машинните зали. Аварията възникнала след взрив на маслен трансформатор, който избухнал при ремонта на агрегат в машинното отделение. Взривът разруши стените и покрива на машинното отделение.
Днес беше извадено тялото на 74-а жертва на най-голямата индустриална злополука в Русия. "РусГидро" изчислява щетите от аварията на 5,1 милиарда рубли (163 милиона долара), съобщи Интерфакс. Междувременно руски журналист, който написа няколко критични статии за аварията, беше нападнат от неизвестни нападатели.
В интервю за радио "Ехото на Москва" Михаил Афанасиев, репортер в информационна агенция "Нови фокус", каза, че е бил нападнат от двама мъже рано тази сутрин близо до дома си в Хакасия. По неговите думи нападението вероятно има връзка със статиите му за Саяно-Шушенската ВЕЦ.
Неотдавна срещу Афанасиев бяха повдигнати обвинения, че разпространява невярна информация и злепоставя спасителните екипи чрез своите статии. Прокуратурата конфискува личния му компютър и ключовете за дома му.