Извършена е проверка на 369 уебсайта в 28 държави, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Националните регулаторни органи вече ще принуждават сайтовете да променят практиките си за продажба, а могат и да ги закрият, ако не изпълняват изискванията.
Около една четвърт от европейските онлайн купувачи използват интернет, за да си купуват електронни продукти като дигитални камери, мобилни телефони или DVD плеъри, създавайки по този начин пазар на стойност от около 6,8 млрд. евро (9,9 млрд. д.) годишно. "Трябва да се свърши много работа през следващите месеци, за да бъде изчистен секторът", заяви в комюнике еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева. "Знам от собствената си електронна поща..., че това е реален проблем за потребителите".
Проверките, извършени през май от национални регулаторни органи, показват, че 55 на сто от проучените уебсайтове - включително и 200 от най-големите в сектора - са подвеждали купувачите за потребителските им права или таксите за доставка или са им давали непълни координати.
Проверките са обхванали 26 страни членки на ЕС плюс Исландия и Норвегия, отбелязва Ройтерс.