Близка роднина на покойния колумбийски писател Габриел Гарсия Маркес, получил Нобеловата награда за литература през 1982 година, беше освободена от плен в родината си. Това е станало по време на операция на колумбийските въоръжени сили, съобщи колумбийският президент Иван Дуке, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Той определи операцията по освобождаването като безупречно изпълнена. По време на спасителната операция са били задържани 15 души. Директорът на националната полиция на Колумбия генерал Хорхе Ернандо Нието каза, че Мелиса е била отвлечена от група от бивши крайнодесни паравоенни.

Мелиса Мартинес Гарсия, която е на 34 години, беше похитена в края на август от група въоръжени мъже, спрели колата й близо до град Санта Марта. Те поискаха за нея откуп от 5 милиона долара. Не е ясно дали сумата е платена.

Мелиса Мартинес Гарсия е внучка на Хайме Гарсия Маркес - брат на писателя.

Авторът на романите "Сто години самота" (1967), "Есента на патриарха" (1975) и "Любов по време на холера" (1985), считан за най-известния представител на магическия реализъм, почина през април 2014 г. на 87-годишна възраст.