По информация на „Вашингтон пост” в неделя ФБР е предоставило на изданието част от досието, което е събирало за носителя на Нобелова награда за литература. Досега съществуването на това досие не бе афиширано, предаде БГНЕС.

„Вашингтон пост” е получил общо 137 разсекретени страници от досието, събрано за Маркес във ФБР. Останалите 133 страници остават с гриф „секретно”. От досието, както подчертава вестникът, изобщо не са ясни мотивите, подтикнали ФБР да започне да следи Маркес.

Маркес е бил следен от 33-годишна възраст – дълго преди да се качи на литературния връх. През 1961 година той пристига с жена си и съвсем малкия си син в Мексико като кореспондент на кубинската агенция Пренса Латина. Вероятно фактът, че Маркес работи за държавна организация, преживяла революцията в Куба, е било достатъчно да се окаже във фокуса на вниманието на американските специални служби, пише ТАСС. Наблюдението е продължило 24 години, уточнява „Вашингтон пост”.

Това означава, че ФБР са държали под око автора на „Сто години самота” и след като получава Нобеловата награда през 1982 година.

Габриел Гарсия Маркес почина миналата година в Мексико, където прекарва голяма част от живота си.