Wikimedia Technical Blog (techblog.wikimedia.org), съобщава че се готвят редица важни изменения в проекта Wikipedia, които ще стартират на 5 април. В резултат на тях потребителите ще използват услугите на свободната интернет енциклопедия по-лесно и удобно. Променена ще бъде общата концепция на дизайна, а новата тема на портала ще гарантира бърз достъп до важни функции в изданието.

Освен това, ще стане по-опростена страницата за редактиране, която ще получи нов панел с инструменти. За регистрираните посетители ще бъде запазена опцията за преход към класическия вид на портала. Предвидено е в английската версия на Wikipedia да бъде достъпно създаването на PDF файлове и разпечатка на статиите във вид на брошура за всеки, а не само за регистрирани потребители. Разработчиците информират, че тези нововъдения са били тествани в продължение на половин година от 500 000 потребители.

Предвидено е да остане само един бутон за търсене вместо „Go" и „Search". Според думите на разработчиците, новият външен вид на онлайн енциклопедията и новото разположение на основни елементи ще гарантират, че Wikipedia ще работи адекватно с различните браузъри, резолюции и размери на прозорците.