Според тъжителя, IBM препятства здравословната конкуренция на пазара за мейнфрeйми системи. Това са мощни изчислителни системи, предназначени за работа в централизирани хранилища за бази данни с голям капацитет и изпълнение на интензивни изчислителни задачи.

TurboHercules твърди, че IBM нарушава антимонополното законодателство на ЕС, като продава мейнфреймите заедно със специализирана операционна система и отказва да я лицензира за използване с оборудване от външни производители. В частност, компанията упреква Синия гигант, че възпрепятства разпространението на средата за емулация с отворен код Hercules. TurboHercules иска от антимонополните органи да задължат IBM да прекрати бизнес практиката си и да разкрие информация за своите протоколи и интерфейси.

Това не е първата подобна жалба срещу IBM. По-рано ИТ гигантът беше атакуван от компанията Platform Solutions, специализирана в разработката на технологии за мейнфрейми и системи от корпоративен клас. IBM реши проблема сравнително лесно, като погълна своя противник през 2008 г. Претенции към поведението на IBM на пазара за мейнфрейми има и компанията T3 Technologies.