Според оценки на Ericsson, мобилният трафик на данни по света вече е надминал по обем гласовия трафик и това се е случило още през декември 2009. Изводът се базира на измервания на самата компания Ericsson, направени из действащи телеком мрежи из всички региони по света. От Ericsson отчитат, че мобилният трафик на данни по света е нараснал с 280% през всяка от последните две години.

Прогнозата на компанията е, че трафикът ще се удвоява постояно през идните пет години. Преносът на средно 140 000 терабайта месечно - включително глас и данни - допринася за увеличаването на приходите на операторите. Принос за увеличението имат мобилните устройства, генериращи трафик на данни, от типа на смартфоните и ултра-мобилните PC.

Огромен процент от трафика на данни през мобилни устройства и компютри се генерира от социалните мрежи, които все по-често се достъпват чрез мобилни устройства. Над 200 мобилни оператора в 60 страни по света предлагат и рекламират устройства, които имат инструменти за есен и бърз достъп до Facebook. Над 100 милиона потребители влизат във Facebook през мобилните си телефони.