Подобен тип устройства обикновено се ползват за изработката на макети в различни индустрии. Машината напластява слоеве материал в пространството, създавайки триизмерен обект. За целта традиционно се ползват различни полимери, гипс или смола. Но, 3D принтера на италианския на Дини създава каменни структури, в процеса се използва пясък, в който принтерът впръсква лепило на магнезиева основа. Така, слой по слой се създава обект с голяма здравина.

Архитектите на Енрико Дини демонстрираха как "отпечатват" павилион с размери 3х3. С избора на формата на структурата, те показват и друго предимство - продуктите могат да имат най-причудлив вид, защото машината твори по компютърно моделирана инженерна графика. От италианското студио заявяват, че принтерът е четири пъти по-бърз от конвенционалните строителни техники, суровините възлизат с 30 до 50% по-малко от обикновения цимент. Отпадъчните материали са много малко. Да не говорим, че изобретението премахва всички подизпълнители, което би променило коренно строителството.

Архитектът ще създава сам сградата, без кранове, камиони и работници, само с натискане на копчето. Според изобретателите, няма никакви ограничения в технологията, те се създадат и катедрали, дори и нещо доста по-интересно. “D-shape“ би могъл да работи с лунен пясък, създавайки сгради на Луната за рекордно бързо време.

В момента се провеждат преговори за реализацията на подобен бъдещ проект. Принтерът на Енрико Дини изглежда като голям куб от алуминий. Колоните на страните му носят подвижна структура, на която е закачена принтиращата глава. Въпреки че изглежда доста голяма и тежка, всъщност системата може да бъде транспортирана и сглобена за няколко часа само от двама работници.

Вижте снимки