Проучването на BBC е направено с цел да се установи какво място заема мрежата в живота на хората, на въпросите са отговорили 27 хиляди души от 26 страни. Резултатите са впечатляващи, защото достъпът до интернет е право за 71% от запитаните, които не са потребители на мрежата, а при ползващите интернет - този показател е 87%.

Най-много почитатели интернет има в Южна Корея (96%), Мексико (94%) и Китай (87%). Почти всички анкетирани са единодушни, че интернет е отлично средство за самообразование. 78% от респондентите пък споделят, че мрежата им дава чувство на свобода, а половината отварят браузъра, за да общуват във Facebook, MySpace и други социални мрежи.

За 48% от анкетираните интернет е безопасно място за самоизява - подобна позиция е силно застъпена в Гана (74%), Кения (73%) и Индия (70%). На противоположно мнение са голяма част от потребителите в Германия (72%), Южна Корея (70%), Франция (69%), Япония (65%) и Китай (55%). Според над половината от анкетираните, властите не трябва да ограничават по какъвто и да е начин достъпа до мрежата.

Проучването на BBC разкрива и страховете на интернет потребителите. Преди всичко те се опасяват от мошеници в мрежата. Сред другите опасности се нареждат разгласяването на лични данни, филтрирането на съдържание от страна на властите и др.

Около 44% от ползващите интернет не си представят живота без интернет. Най-много потребители със симптоми за интернет зависимост има в Япония (84%), Мексико (81%) и Русия (71%).