Освен това, процесът на производство на новата материя позволява да се пести енергия, обяснява Чандрасекхар Нараян, директор на департамента за наука и технологии в изследователския център на IBM в Алмаден, в северната част на Калифорния.

"Това откритие и един нов подход в използването на органичните материи могат да доведат до биоразграждащи се молекули, произведени от възобновяеми източници, което е израз на отговорно отношение към околната среда", се казва в комюнике на IBM.

Учени от Университета Станфорд са заявили, съобщава агенция "Фокус", че "откритието ще даде началото на нова ера на рационално използване на природните ресурси от пластмасова индустрия, известна със своите вечни продукти, които се заравят в земята и замърсяват планетата. Откритието в "зелената химия" е направено с използването на "органични катализатори", благодарение на които е създадена пластмаса, която може да бъде рециклирана многократно, вместо само един път, както е с пластмасата, произвеждана от петролни деривати.