12.1-инчовият EliteBook 2740p е мощна машина, разчитаща на актуалните Intel Core i7 и Core i5, 8 гигабайта DDR3 памет и селекция от носители, достигащи размери от 320 гигабайта при стандартните твърди дискове и 160 гигабайта, ако производителят избере по-модерното SSD. Дисплеят е с разделителна способност 1280х800, със светодиодна просветка и възможност за допълнителна поръчка на т.нар. Outdoor View - технология, която осигурява по-добра видимост на съдържанието на екрана в условията на силна слънчева светлина. Работата с устройството може да е с помощта на клавиатурата в стандартен лаптоп формат или пък като таблет, където се ползва директен допир с пръсти или със специална писалка.

Компютърът възприема жестове с няколко пръста едновременно, с които например могат да се мащабират или завъртат картинки и документи. EliteBook 2740p е предвиден за усилено разнасяне и отговаря на американския военен стандарт MIL-STD 810G - показващ, че издържа на по-високи нива на вибрации и влажност, както и на температурни и височинни разлики и прахово замърсяване. Клавиатурата му е с бутони с нормален размер и е защитена от случайно заливане с течности, което често се случва, докато закусвате край PC-то.

Затова мобилният компютър разполага и с опционален модул за връзка към мобилни 3G/EV-DO/GSM мрежи и GPS в добавка към стандартните Wi-Fi и Bluetooth. HP 2740p тежи малко над 1.7 кг. Ще се предлага от април в САЩ, като цената там ще започва от около $1100, като по-върховите конфигурации ще са значително по-скъпи.