Освен това, сайтовете трябва да предлагат това, което потребителите търсят, обяснява Фред Уилсън от Union Square Ventures. Уеб софтуерът трябва да има и собствени, неповторими характеристики, които го отличават от конкурентите, пояснява още той по време на изказването си на конференцията Future of Web Apps, която се проведена тази седмица в Маями Бийч, Флорида.

Препоръките на Уилсън са ценни за уеб индустрията, тъй като именно под негово влияние бяха дадени първоначалните инвестиции на стартъпи като Twitter, Foursquare, Boxee, Delicious и FeedBurner. Ако уеб приложенията работят бавно, потребителите ще се разочароват от тях. Ето защо скоростните характеристики трябва да бъдат заложени още в етапа на проектиране. Полезността на приложенията не трябва да бъде обременена от купища ненужни детайли.

От гледна точка на дизайна, успешното уеб приложение се отличава с неголям брой елементи на интерфейса, свободно работно пространство и едър шрифт.

Един от факторите за успеха се явява несъмнено адекватността на приложенията спрямо системите за търсене. Съдържанието трябва да се индексира лесно от Google. Важна е също интеграцията с популярните социални мрежи като Facebook и Twitter, тъй като те осигуряват приток на нови посетители.

Като цяло, уеб приложенията трябва да са проектирани така, че дори и сложните действия да доставят удовлетворение на потребителите.