Мрежата Waledac включва 277 интернет домейна, от които всеки ден се разпращат по 1,5 милиарда съобщения. Закриването на мрежата означава, че 90 хиляди персонални компютъра вече няма да получават команди за изпращане на спам. Waledac е един от най-големите ботнети в САЩ и света. Тъй като подобен тип мрежи нанасят огромни икономически щети, Съединетите щати провеждат все повече показни дела срещу спамърите. В края на 2008 година, например, канадски гражданин, разпространяващ имейли с предложения за наркотици и сексуални услуги до милиони получатели, беше наказан с глоба от 874 милиона долара.

Съдебната заповед е част от т.нар. "Operation b49", уточняват от Би Би Си, цитирани от БГНЕС. Заедно с разузнавателната организация Shadowserver, Университета на Вашингтон и фирмата за сигурност Symantec, Microsoft е успял да убеди съда в Александрия (Вирджиния) да задължи Verisign, която управлява домейна .com, временно да прекъсне домейните. Microsoft съобщи, че въпреки, че е затворил мрежата, хиляди компютри ще продължават да са заразени със зловредния софтуер и съветват хората да използват антивирусен софтуер.

Анализ на софтуерния гигант е установил, че между 3 - 21 декември 2009 г. "приблизително 651 милиона спам мейли, приписвани на Waledac са били предназначени само към акаунти на Hotmail". Мрежата е една от 10-те най-големи в САЩ, според тях. Машини в ботнет обичайно се инфектират от компютърен вирус или червей. Обикновено потребителите не знаят, че техният компютър е "превзет".