Телескопът, който е с диаметър 8.2 м., е монтиран в пустинята Атакама и представлява огромна крачка напред към изучаването на сформирането на Вселената. Той позволява да се наблюдават най-старите звезди в нашата галактическа околност, ключови информации за разбирането ни за първите звезди във Вселената, се казва в комюнике на ESO.

Според учените тези "примитивни" звезди, наричани също "изключително бедни на метал звезди", са се сформирали точно след Големия взрив, който е дал начало на вселената преди 13.7 млрд. години. Досега те са били трудни за засичане, но нова техника позволи на астрономите да "откриват примитивни звезди, скрити сред всички други звезди", обяснява главната авторка на изследването Елзе Старсенбург.

От 2011г. ESO започва изграждането на бъдещия гигантски европейски телескоп (E-ELT), за който се смята, че ще бъде "най-мощното око", което някога е наблюдавало пространството. Той ще бъде с безпрецедентния диаметър на огледалото от 42 м. Засега две места се конкурират за местоположение на телескопа - пустиня в северната част на Чили или Канарските острови (Испания).