Откриха най-старите звезди извън Млечния път

Астрономите в Европейската звездна обсерватория (ESO) откриха най-старите звезди извън Млечния път благодарение на гигантския телескоп в Чили, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Обратно в новината

Коментари - Откриха най-старите звезди извън Млечния път | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бас ловя, че едната е Лили Иванова! :)))

От глад и болести ще измрем, но поне ще сме се нагледали на Звезди и на снимки. Имам чувството, че някои хора имат сериозни здравословни дисфункции. Да четат Фройд и да отидат на доктор, а не да онанират пред небесата.

С тия простотии скивате само на майка си задника. Хуманоиди щъкат навсякъде около нас и се разхождат от единия до другия край на вселената, ама човека от корпоративни интереси още си гледа през стъклото като първобитен малоумник.

Моля те преди да критикуваш се позаинтересувай и прочети малко. Верно, орбитата не е геоорбитална както я посочих, но в проекта за новия телескоп на мястото на Хъбъл не се говори за разполагането му в геостационарната орбита, а по-далеч. Ако се позаинтересуваш малко, освен че луната се върти около земята, земята се върти около слънцета и слънцето се върти около центъра на нашата галактика Млечен път. Направи си графика на тези три орбити и ще видиш, че имат пресечна точка. Понеже не си от мислещите, няма как да разбереш, че никога не може да има сблъсък между тези тела, понеже отправната точка на всяка отделна орбита (земна, лунна или тази на слънцето) е различна. Допълните към жлъчната ти забележка - проблемът при наблюдаването на звездите от наземни телескопи не е в облаците (облаците идват и си отиват). Проблемът е, че атмосферата не пропуска всички видове дължини на различните видове лъчения от звездите (напр. ултравиолетово), а тези, които пропуска изкривява дължината на вълната и измерванията не са много точни и е нужна допълнителна корекция. Следващия път, когато имаш да кажеш нещо по темата - направи го по нормалния начин. За такава интересна новина можеше да се получи хубава дискусия, която и да е полезна, но като че ли в момента отива на жлъчни нападки.

Ogledaloto na teleskopa hubul e s diametur 2.5m. Samiq teleskop teji 10t. Razhodite po hubul sa oceneni mejdu 4.5 i 6 miliarda $ Ina4e i az iskam orbitalen teleskop s golqmo ogledalo, ama ... :)

Ами то е ясно, че ще струва доста скъпо, но си мисля, че това е правилния ход за развитите в тази област. Вместо да се изграждат нови и нови наземни телескопи, по-добре да се изведе един в орбитата. Вярно е също, че самото извеждане на компонентите е трудно, но според мен е осъществимо чрез съвремените технически постижения.

Едната се казвала Лили Иванова.

голям си тъпак :))))

Пресечна точка на луната, земята и слънцето. А дано не доживеем да има такава :). Геоорбитална орбита е също готино. Не е ли геостационарна орбитата, около 36 000 км - там, където са комуникационните спътници от сума ти години? Сигурно от ESO са тъпаци. За какво им е да слагат телескоп на място, където за няколко стотин години са паднали няколко милиметра дъжд? И такива хора коментират тази новина.

Zasthoto shte struva 30000000 pati po-skapo :)

Напълно съм съгласен с вас. Според мен техническото затруднение е това как ще се изведе такава огромна апаратура - лещи, рефлектори и др. в орбита. Ще струва много скъпо.

Хубаво е, че ще конструират телескоп с 42 метра радиус, но защо не насочат усилията си към извеждане на такива огромни телескопи в орбитата. По този начин се преодолява влиянието на атмосферата върху светлината, която идва от звездите. Пример за това е телескопът Хъбъл - той има само 6 метра радиус, но снимките, които прави, са много по-добри от тези направени от наземните телескопи. Хъбъл ще го свалят през 2013 година и на негово място ще изкарат друг (по-голям и мощен), който ще бъде разположен в геоорбиталната орбита (пресечната точка) на луната, земята и слънцето (сиреч - по-далеч от позицията, където беше хъбъл). Та идеята ми е - защо не опитат да изкарат напр. 30 метров телескоп в орбитата?

Най-старите звезди са....София Лорен и Ерик Клептън! А още по-натам се намира сре-е-евната звезда...Лили Иванова, ха-ха-ха....

Днес на тази дата преди 137 г е обесен Апостола на свободата Васил Левски.Нека всеки от нас си направим равносметка за какво се жертва. Поклон пред светлата му памет.