Слънчевото затъмнение ще постави на определен етап рекорд по продължителност, който няма да бъде подобрен повече от 1000 години, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Пръстеновидното слънчево затъмнение настъпва, когато Луната минава точно пред Слънцето, но не го затъмнява напълно, оставяйки кръг слънчева светлина, грееща около лунния диск.

Според сайта на НАСА затъмнението ще започне от югозападната част на Чад и западната част на Централноафриканската република в 5,14 часа по Гринуич и след това ще се премести към Уганда, Кения и Сомалия. После пътят му ще продължи през Индийския океан, където продължителността му ще бъде 11 минути и 8 секунди от 7,06 часа по Гринуич. Това ще го превърне в "най-голямото пръстеновидно слънчево затъмнение на третото хилядолетие", съобщи НАСА. Рекордът ще бъде подобрен едва на 23 декември 3043 г.

След това лунната сянка ще се придвижи към Бангладеш, Индия, Мианма и Китай и ще достигне до полуостров Шандун в 8,59 ч по Гринуич.

Хората в по-широката траектория на сянката, включваща Източна Европа, по-голямата част от Африка, Азия и Индонезия, ще видят частично слънчево затъмнение. Това ще бъде единственото пръстеновидно слънчево затъмнение през следващите 29 месеца.