Хардуер: моделът не блести особено по отношение на дизайна, но Nokia N900 е с много качествена изработка. Заложено е предимно на функционалността, а красотата е на по-заден план. Триредна QWERTY слайд клавиатура и вграден статив при камерата елегантно допълват външния вид на N900.

Дисплей: 3.5-инчов тъч екран с резолюция 800х480 пиксела превръща N900 в достоен представител на смартфон класата. Можете да работите по сензорния дисплей както с пръст, така и със скрития в корпуса стилус. Перфектното графично поведение на N900 се гарантира от ускорител PowerVR SGX с поддръжка на OpenGL ES 2.0 и от 1 GB памет, от която 256 MB е RAM, а 768 MB виртуална памет.

Интерфейс: N900 е по-различен от всички свои предшественици с марката Nokia. Това се забелязва най-вече по отношение на интерфейса. Панорамен десктоп ви позволява да подредите различните приложения на телефона в зависимост от собствените ви нужди. Пълната персонализация се допълва от богат набор шорткъти и бързи клавишни комбинации. Разбира се, достъпът ви до Световната мрежа е максимално улеснен - с едно движение можете да работите в Skype, Gtalk, Jabber, Ovi, Sip. Визуалното удоволствие също не е подминато - любопитни решения в графично отношение (анимации, блър ефекти) разнообразяват работата ви с N900.

Мултитаскинг и работа онлайн: Техническите характеристики на N900 в съчетание с безупречния интерфейс ви позволяват да работите едновременно с няколко приложения. Превключването между тях е бързо и удобно. Що се отнася до възможностите за интернет свързване и работа онлайн - N900 няма да ви разочарова. Браузърът е базиран е по технология на Mozilla, поддържа Flash 9.4 и е изключително бърз. Вграденият пощенски клиент и органайзерът са перфектно допълнение към и така богатият във функционално отношение смартфон.

Екстрите: ако описаното дотук не ви е достатъчно, N900 има още какво да предложи. Камерата е 5-мегапикселова и има автофокус. MP3 плейър, радио, TV изход и GPS приемник допълват списъка с екстри на смартфона. Вградената памет възлиза на впечатляващите 32 GB, а microSD слот ви осигурява допълнително място за съхранение на информация.

Инфрачервен порт и Bluetooth:
дават възможност за допълнително свързване.