В отговор на руската система за спътникова навигация, известна като "ГЛОНАСС" ("Глобальная навигационная спутниковая система") и американската GPS, Европейският съюз стартира собствен проект от този тип - European Geostationary Navigation Overlay Service (EGNOS) - базиран на мрежа от спътници Galileo. Тeмата беше силно дискутирана през октомври миналата година, а сега вече се появиха и важни подробности по проекта.

Новата информация засяга финансовото обезпечаване на проекта, според медийните източници програмата е обезпечена с финансиране до 2013 г. и докогато трябва да бъдат изстреляни 22 от спътниците. За останалите трябва да бъде осигурено допълнително финансиране, което още не уточнено. Официалният старт на навигационната система с Galileo спътници е планиран да бъде през 2014 г.

Galileo програмата се отлага вече няколко пъти, неколкократно се преразглеждане и преоценява стойността на проекта. Първоначалните сметки предвиждаха за нея да бъдат похарчени около 1,8 млрд. евро, но сега сумата нарастна до 5 млрд. евро. Идеолозите и разработчиците на европейския проект твърдо остояват идеята, че инвестицията си заслужава, защото Galileo-базираната платформа ще превъзхожда значително GPS системата, която се базира на технологии, датиращи от 70-те години на миналия век.