Планираме изграждането на 10 стратегически обекта за транспортната инфраструктура на града. Това съобщава кметът на София Йорданка Фандъкова на страницата си във Фейсбук.

Сред обектите, които се предвижда да бъдат реализирани, са довършване на ремонта на бул. "Тодор Каблешков" и бул. "Филип Кутев". Те са ключова част от третия градски ринг, свързващ бул. "България" и бул. "Симеоновско шосе", и ще разтоварят чувствително трафика през центъра.

Планира се изграждане на бул. "Копенхаген", което ще намали трафика по бул. "Ал. Малинов" и ще даде нова връзка на "Младост" с бул. "Цариградско шосе", както и изграждане на бул. "Източна тангента", който свързва бул. "Ботевградско шосе", бул. "Владимир Вазов" и Северната скоростна тангента.

Столичната община планира още разширяване на бул. "Ломско шосе", реконструкция на бул. "Скобелев" с отдалечаване на трамвайното трасе от близките сгради и реконструиране на транспортния тунел под НДК, който се нуждае от цялостна рехабилитация, както и рехабилитация на тунела към "Люлин" (бул. "Царица Йоана") заедно с пътните платна и трамвайния път.

Кметът на София посочва още, че се предвижда обновяване на трамвайното трасе по бул. "Стамболийски", което е в лошо състояние, заедно с ремонт на пътните платна, изграждане на Зеления ринг на София - от "Слатина" до Борисовата градина, което включва велоалея, места за спорт и почивка по трасето на старата жп линия.

По думите на кмета Фандъкова, за да бъдат завършени тези стратегически обекти за срок до пет години, Столичната община предлага взимането на инвестиционен заем от 60 млн. евро от Европейската инвестиционна банка.

Целта на външното финансиране е за кратък период от време да бъде изградена инфраструктура, която е ключова за развитието на града за десетилетия напред.

За част от обектите вече имаме работни проекти, за други работното проектиране е на финала и вървят отчуждителните процедури, посочва Фандъкова. Тя отбелязва, че благодарение на финансовата стабилност на София и инвестиционния й рейтинг, градът има шанс да получи много добри условия - 0,35 процента лихва, без такси и комисионни за срок от 20 години.

Столичната община е подготвила списък с пет резервни обекта, които да могат да заместят основен проект, ако има забавяне. Резервните обекти са: изграждане на ул. "Войводина могила" в "Овча купел", която ще осигури обходен маршрут по време на изграждането на Околовръстния път, рехабилитация на бул. "Рожен" от надлеза при жп линията до надлез "Надежда", рехабилитация на бул. "Джеймс Баучер" заедно с трамвайното трасе, изграждане на Западната тангента и възстановяване от бордюр до бордюр на улиците, по които в следващите години ще бъде изграждана канализация по програмата "Околна среда".