Предстои изслушване на ръководството на "Топлофикация-София" от СОС за това какви действия са предприели по осигуряването на отоплителния сезон и разбира се какви са плановете за бъдещо развитие, тъй като СОС е принципал на дружествата от общинската икономика, каза новоизбраният председател на постоянната Комисия по икономика и собственост в СОС Николай Стойнев във връзка с оставката на директора на "Топлофикация-София", предаде "Фокус".

Николай Стойнев отбеляза, че приемането на оставката на инж. Кремен Георгиев е изцяло в правомощията на Надзорния съвет на дружеството, както и да назначи изпълняващ длъжността директор.

"В крайна сметка "Топлофикация" е едно от най-важните дружества, вече сме в старта на отоплителния сезон и дружеството не може да стои без оперативно управление", добави още той. Стойнев напомни, че основните задължения на "Топлофикация-София" са към "Булгаргаз". "Знаете, че винаги, особено в есенния период, има определена сума задължения, които "Топлофикация" дължи на "Булгаргаз". С изравнителните сметки част от тези задължения се покриват, но разбира се проблемът съществува и не можем да кажем, че е решен напълно, но СОС, заедно с ръководството на дружеството ще работи, за да търси решение на тези проблеми", допълни още Николай Стойнев.

"Проблеми с топлоподаването могат да доведат до много сериозни политически сътресения, така че не смятам, че има някаква директна заплаха или проблем. В крайна сметка обаче, ако се продължава така, рано или късно ще се стигне и до тази драма, т.е. няма да може да се плащат задълженията или те ще трябва да се разрешават на светло пред гражданите, т.е. ще трябва да се покрият чрез данъците". Това заяви пред БНР Руслан Стефанов - директор на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, в коментар след оставката на изпълнителния директор на "Топлофикация" - София.

Вчера стана ясно, че досегашният директор на "Топлофикация" - София Кремен Георгиев е подал оставка и на негово място е назначен Александър Александров.

"Причината, заради която "Топлофикация" - София продължава да бъде губеща въпреки смяната на много директори, това е небалансираната енергийна политика като цяло в страната. Тъй като електроенергията продължава да бъде субсидирана, много хора избират именно този тип енергия. От друга страна България като заложник на единствения си газов доставчик "Газпром", продължава да плаща едни от най-високите цени в ЕС. Това са обективните причини, поради които софиянци, които са клиенти на "Топлофикация", не могат да изплатят тези дългове", коментира Руслан Стефанов.

Той посочи от друга страна лошото управление на самата "Топлофикация" - София:

"Липсва професионален мениджмънт, липсва ръководство, което да сподели визия и ясна идея за това къде стои "Топлофикация" в енергийната стратегия на страната, кое ѝ пречи, за да получи съответните показатели. Търси се по-скоро оцеляване и управление на дружеството на парче. Липсата на стратегия за управление на персонала в тези предприятия води до проблеми с тяхното управление".

Икономистът припомни за идеите за назначаване на професионален мениджър и други възможности, но това не се случва:

"Основните неща по медиите са това на кой човек е някой или друг управляващ "Топлофикация". Търси се политическият мотив зад това държавно предприятие".

Според него докато това е така и докато съществуват обективните причини, който и да управлява, няма да има промяна.

Кметът и Столичният общински съвет нямат ясна идея за това как да управляват това предприятие, смята Руслан Стефанов и добави, че ако това се промени, дружеството има някакъв шанс да бъде оздравено.

"В противен случай ще гледаме от време на време спасявания, които ще се оказват временни и съответно след това ще трябва държавата или общината под различни форми да спасява или да променя дружеството, а междувременно то ще продължава да ерозира", каза той.

Руслан Стефанов е песимист за евентуален външен инвеститор, който да оздрави дружеството:

"Инвеститор - добър, международно признат, с опит в управлението и който да даде по-добра услуга, трудно би дошъл. Опитът ни с ЕРП-тата и с водоснабдителните дружества е достатъчно горчив".