Продължават проверките на Центъра за градска мобилност за носене на маски в градския транспорт. Инспекциите се извършват съвместно с общинска полиция.

"Над 60 акта са издадени за последните три месеца по закона за здравето за неносене на маски в публичния транспорт", съобщи директорът на ЦГМ Димитър Дилчев, според когото в момента пътниците са по-редовни и по-съзнателни. Глобата след наложен акт е 300 лева.

"Призовавам да носят маски или шалове, да се пазим взаимно, да имаме търпение, докато премине пандемията", каза още Дилчев.

Реверанс има от страна на проверяващите към хора, които имат маски, но не ги носят както трябва, но с увеличението на броя на заразените толерантността ще намалява, каза директорът на ЦГМ.

Проверките са непрекъснати - всеки ден по пет или шест спирки са определени като места от проверяващите. Те ще бъдат регулярни, докато не отмине пандемията. Автобусът се задържа за една минута, докато премине инспекцията, така не се забавят разписанията на превозните средства, обясни Дилчев.

Няма заразени с Covid-19 водачи на градския транспорт, каза още директорът на общинската фирма и добави, че се обмисля възстановяване на постоянния контрол за редовността на пътниците. Сега контрольорите в градския транспорт не глобяват за пътуване без билет, те дори продават билети.