Отново започнаха засилени проверки в градския транспорт в София - спазват ли гражданите наредбата за носене на маски, шалове или шлемове.

Малко над 300 души са били глобени за липса на маска въпреки масовото неспазване на задължителното изискване. 141 от актовете са наложени в метрото. Това показват данните на Центъра за градска мобилност до 10 септември. Написани са и 1000 предупредителни протокола. Санкциите се налагат от полицията, докато здравните власти съобщават за увеличение на случаите на коронавирус у нас.

Със застудяването на времето и връщането на софиянци от летните отпуски съвместните проверки с полицията в градския транспорт за носене на маски отново ще бъдат засилени, казаха от ЦГМ. Едва 124 акта за неспазване на мерките пък са наложили от Столичната здравна инспекция. Глобени са около70 души и 57 фирми, собственици на магазини, ресторанти и нощни барове. Това показва справка на здравната инспекция, изготвена по искане на “24 часа” заради видимото неспазване на мерките срещу COVID-19 в столицата. Основно глобите са за липса или неправилно поставяне на маски или шалове, като голяма част от тях са съставени в супермаркети, магазини за търговия с хранителни и нехранителни продукти и заведения за обществено хранене, обясняват от РЗИ.

Издадените към момента актове са 124, а общият брой на проверките - над 4700, във фитнес зали, молове, басейни, старчески домове, детски градини, фризьорски салони, автогари, офис сгради, ресторанти, кафенета. Глобените в нощни клубове са 52-ма, а в магазините и закусвалните - 27. Глобите за физически лица са близо до долната граница от 300 лв., уточниха от РЗИ, но не казаха какви са за фирмите, при които диапазонът е от 500 до 2000 лв. за първо нарушение и 2000-5000 лв. за повторно. 

Репортаж на Нова телевизия показа, че съвсем не всички в препълнен автобус са с маски. Млад мъж дори демонстративно заяви на репортерката "Вашата невидима заплаха не ме касае". Пътничка, която стриктно спазва правилата, пък коментира възмутено, че половината от хората са си сложили предпазните средства при вида на журналистическия екип.

Младеж, свален от градския транспорт заради липса на маска, пък разказа:

"Забравих си я в работните дрехи вчера, не успях да я взема, защото затвориха обекта, пазачът каза: "Довиждане!"... Полицаите ми казаха ми, че ще получа глоба, аз казах, че като не нося маска, не значи, че някой е болен или нещо е станало. Не нося много, защото имам и припадъци от маските".