"Днес почти на 100 % приключваме всичко с отчитането. Казвам го условно, защото всички сведения до утре трябва да бъдат вкарани в компютър и когато ги видя - ще кажа, да наистина приключили сме", обясни изпълнителният директор на "Топлофикация София" Петко Милевски, предаде "Фокус".
Той обаче бе категоричен, че няма да има завишаване на сметки, както някои се опасяват. "Напротив, това, че сме отчели на някого малко по-късно, единствено би се отразило върху загубите, които "Топлофикация" ще понесе, тъй като цената ще бъде отнесена към дата, която вече няма да е 1 януари".
Милевски изтъкна, че с извънредното отчитане "Топлофикация" се е заела да извърши една дейност, която не е нейна, но с неин персонал. "450 до 480 души ежедневно бяха ангажирани с това, като едновременно извършваха и трудовата си дейност на местата, на които работят", посочи той. "Трябва да благодаря и на онези хора, които проявиха инициатива и помогнаха със самоотчети. Това е ново явление у нас. Изключително приятно съм изненадан от активността на нашите клиенти", каза Милевски.
По отношение на работата на дружеството с мазут, той обясни, че по всички предвиждания и изчисления, които се правят в момента на база консумацията и разходи, свързани с нея, показват, че по-изгодното е "Топлофикация" да работи на газ. "Към привидната по-ниска цена на мазута трябва да прибавим транспортни разходи, подгряване на мазута, манипулации по котлите и други", поясни Милевски. Той увери още, че няма проблеми в работата на "Топлофикация" на мазут. "В момента работим стабилно на смесен режим като преимуществено ползваме мазут", информира Милевски.