Центърът за градска мобилност обедини Столичната компания за градски транспорт и "Паркинги и гаражи" и сега отговаря както за движението на обществения транспорт, така и за "Синята зона" и светофарните уредби.
На телефон 0700 13 233 ще може да бъде получавана точна информация за движението на градския транспорт, неговите маршрути, пътно-транспортната обстановка, организацията за платено паркиране в "синя зона", заскобен или репатриран автомобил, предаде БТА.
На същият телефонен номер ще могат да бъдат подавани сигнали и предложения, свързани с градския транспорт и организацията за паркиране в "синя зона".
През сайта на компанията на адрес http://www.sumc.bg/bg/ може да се влезе в т. нар. "виртуални табла", където се вижда кога дадено превозно средство ще бъде на съответната спирка. Информацията се обновява в реално време чрез GPS.
Маршрутната мрежа на Центъра за градска мобилност се състои от 42 градски автобусни линии, 16 трамвайни, 9 тролейбусни, една непълна метролиния.
За да стане пълноценна системата за контрол, както и центъра за управление на светофарните уредби трябва да има съдействие от страна на правителството и парламента, посочи пред журналисти столичният кмет Бойко Борисов. По думите му става въпрос за създаването на общинска полиция, каквато има навсякъде в Европа. "Ако имахме 50 полицаи, които да отговарят само за трафика, сега те можеше да реагират и трафикът да се нормализира", посочи кметът като даде за пример пл. "Лъвов мост", който се виждаше на виртуалното табло.