Новата система за електронно таксуване в градския транспорт в София ще заработи през май, а не през януари. Системата трябваше да тръгне в края на миналата година. Това обеща столичният кмет, но ще се случи тази пролет. А причината - третият лъч на метрото не е оборудван за нея.

"Когато е подготвяна документацията за тикет системата за съжаление все още на са били ясни проектите и визиите и начините за разполагане, както на турникети, така и на окабеляване на третия метродиаметър и е останал извън предмета на основния договор", посочва Димитър Дилчев - изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност, пред bTV.

Тикет системата ще струва близо 10 милиона лева. При новата система ще купуваме билет или зареждаме карти по-лесно - чрез мобилно приложение, сайт или само с банкова карта. Част от устройствата работят в метрото.

"Това, което ще предложим от ЦМГ, е пътуването с банкова карта, независимо колко пътувания сте направили за деня, да бъдете таксувани само с цената на дневната карта от 4 лева", допълва Димитър Дилчев.

Познатото хартиено билетче и перфораторът отиват в историята и ще бъдат заменени от нови билети, които ще купуваме от шофьора, ще имат QR код.

Предвижда се да има и 6 месеца гратисен период, през който да използваме и старите билети.