Абонатните станции в много от общинските сгради да бъдат автоматизирани за новия отоплителен сезон с оглед оптимизиране на потреблението и намаляване на сметките за парно, препоръчва зам.-кметът по финанси и здравеопазване на София Дончо Барбалов. Столичната община съвместно с "Топлофикация София" е направила анализ на всички 437 абонатни станции на общински структури с цел оптимизиране на отоплението, съобщи за БТА Барбалов.

Проверено беше техническо състояние и техническата възможност за автоматизиране на процесите на отопление на училища, детски градини и ясли, лечебни заведения, културни институти и администрации, посочи Барбалов. Резултатът от анализа показва, че от общо 437 абонатни станции в общински сгради, 57 % вече са автоматизирани и може да се оптимизира потреблението, каза зам.-кметът. Той информира, че 162 сгради нямат система за контрол на топлоподаването, като институциите, стопанисващи сградите, могат да инсталират такава автоматика след консултация с "Топлофикация София". Барбалов е изпратил писма за тази възможност на общинските направления, на чието подчинение са те. При проверката е станало ясно също, че 59 абонатни станции нямат техническата възможност за поставяне на система за контрол на топлоподаването. За тях предстои дооборудване на абонатните станции, поясни зам.-кметът.

По думите му постъпилото количество топлоенергия в дадена сграда може да се програмира чрез система за дистанционен или механичен контрол на абонатната станция. Температура в сградите може да се променя, в зависимост от нуждите на обитателите и съответно да правят икономии. "По време на коледните празници например няма нужда температурата в сградите да е 25 градуса вътре. През уикендите също може да се намалява температурата", коментира Барбалов.

Той е изпратил информация до ресорните направления, за да могат отсега да се вземат мерки и да се въведе автоматично управление на абонатните станции преди началото на отоплителния сезон. Подобна практика би могла да се приложи и в жилищните сгради, но това е работа на етажната собственост, която трябва да постигне единодушие, посочи Барбалов.

Дончо Барбалов съобщи, че от миналата седмица администрацията на район "Лозенец" на бул. "Васил Левски" вече е с нова, автоматизирана абонатна станция, финансирана от Столичната община. "Очаква се, че ще се получи добра икономия, самата сграда има сериозен потенциал за намаляване на разходите за отопление при оптимизиране потреблението на топлинна енергия", коментира зам.-кметът. Константин Павлов, кмет на района, съобщи за придобивката на страницата си във Фейсбук. Там той посочи, че през миналата година в сградата е направен експеримент. " Притегнахме крановете за седмицата време между Коледа и Нова година. Резултатът беше икономия от 700 лева от сметките за парно на бюджета на района". Той благодари на Столичната община за разбирането, което са проявили, за важността на проекта и за финансирането.

Друг пример за автоматизирана абонатна станция е 22 ДКЦ в София, чиито управител д-р Лили Иванова е въвела такъв тип контрол на топлоподаването още преди няколко години, информира зам.-кметът Барбалов. Лечебното заведение има договор с "Топлофикация София" и температурата в поликлиниката се намалява винаги в почивни дни, както и след края на работното време през делниците. В сградата са инсталирани вътрешен и външен датчик, които отчитат температурата на въздуха навън и тази в помещенията, каза Барбалов.

В отговор на въпрос на БТА относно бъдещето на "Топлофикация София" Барбалов каза, че "всичко опира до инвестиции и намирането на инвеститор". Има разбиране от страна на държавата за инвестиционните нужди на дружеството, посочи зам.-кметът. За евентуалното преминаване на собствеността на дружеството на държавата зам.-кметът по финанси каза, че идеята е, че при една такава смяна ще могат да се намалят задълженията на дружеството, защото те ще влязат в една юридическа рамка с Българския енергиен холдинг. По думите на зам.-кмета има разговори между държавата и общината от гледна точка на собствеността на дружеството, все още без конкретен резултат. По- важното в случая е, че има ангажимент от страна държавата, че газ за новия отоплителен сезон ще има, заяви Барбалов.