Седем пациенти с новия британски вариант на коронавирус се лекуват в момента в "Пирогов". Тава съобщи директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов след среща при здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов. На нея присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова и директорите на големите общински, държавни и частни болници, както и шефът на Столичната РЗИ Данчо Пенчев.  

Проф. Балтов отбеляза, че този вариант на коронавируса е по-заразен, но не протича по-тежко.

"Не е необходимо да се променят мерките срещу разпространението на коронавируса в София, каза  кметът на столицата Йорданка Фандъкова. - Засилва се контролът за спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса - особено в магазините и градския транспорт в столицата."

Тя увери, че информацията за разпространението на COVID-19 се следи внимателно и има готовност при необходимост да се реагира.

"Няма повишаване на заболеваемостта с повече от 10%, което не налага промяна на мерките на този етап", потвърди и директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов.

На срещата е дадена задача болниците да направят проверка на апаратурата, наличностите на предпазните средства и след седмица да дадат отчет.