Между 20 и 26 април 2020 г. София за първи път ще бъде домакин на международен кларинетен конкурс на името на проф. д-р Сава Димитров - основател на българската школа и музикант оставил следа в развитието на музиката в световен мащаб.

Общият награден фонд на събитието, който включва парични и предметни награди, е близо 50 хиляди лева, съобщиха организаторите. По думите им с това България прави заявка за най-сериозния конкурс за кларинетисти в света.

"Конкурс от такъв ранг не е правен у нас и не говоря само за кларинетен, а изобщо за музикален, обясни проф. Сава Димитров, председател на организационния комитет и внук на основателя на кларинетната школа. Задачата ни определено е амбициозна, но не и нереалистична. Фактът, че авторитети от световна величина се съгласиха да се ангажират с проекта и да се включат в журито, е доказателство за това. Доверие ни гласува и водещият производител на кларинети в света, който ще предостави като награди два модела от най-високия клас за победителите в две от категориите. А това наистина е сбъдната мечта за младите изпълнители".

Пет състезателни категории ще има в състезанието, според възрастта на изпълнителите, като за всяка от тях има предварително обявен регламент. Участие могат да вземат музиканти родени след 1 януари 1994 г. с предварително записване.

"Очакванията ни като за първо издание е да имаме сериозен интерес от различни държави, особено от Балканите, коментира проф. Димитров. Вярвам, че българската школа също ще има силни представители. Намерението ни е конкурсът да стане традиционен и да е на всеки две години".

Снимка: Официална страница във Фейсбук