По закон от 1 октомври всяко топлофикационно дружество в страната трябва да има готовност при захлаждане на времето да пусне парното. 
Техническият директор на софийското парно Иван Маринов призна пред “Сега“, че дружеството е осигурило мазут само за 10 дни. Според него наредба на икономическото министерство задължава дружеството да има осигурено гориво само за 5 дни. Във въпросната наредба №11 от 2004 г. за резервите от горива обаче пише, че всяко дружество трябва да разполага с резервно гориво за минимум 15 дни. По време на газовата криза през януари т.г. именно липсата на мазут остави стотици хиляди софиянци дни наред на студено. Маринов твърди, че разполагаемото количество било достатъчно. Той посочи, че има и “уговорка“ с “ЛУКойл“ за допълнителни доставки в случай на необходимост“.
Не е ясно и дали ремонтите по топлофикационната мрежа в София ще приключат до сряда. “Правим всичко възможно да сме готови до 1 октомври, но на отделни места има неща за довършване. Ще се стремим в рамките на 48 часа да приключим“, каза Маринов.
Дружеството се кани да поиска 15% увеличение на цената на парното от Нова година, ако цената на природния газ наистина се вдигне. “Цената на парното на 75% зависи от тази на синьото гориво, така че това са разчетите“, каза зам.-шефът на софийската “Топлофикация“ Стоян Цветанов. Той все пак уточни, че нищо не е сигурно, докато Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не вземе решение. Преди дни шефът на “Булгаргаз“ Димитър Гогов допусна, че от 1 януари 2010 г. цената на природния газ трябва да се вдигне с 20%, мотивирайки се с “непрекъснато растящите цени на петрола и мазута на международните пазари“. В действителност средната цена на тези горива не е мръднала от началото на финансовата криза през миналия септември, когато нефтът драстично поевтиня до под 70 долара за барел. Вчера на международните борси котировките на нефта паднаха под 66 долара за барел. Икономическият министър Трайчо Трайков каза пред Нова тв в неделя, че разчетите на “Булгаргаз“ му се струват прекомерно раздути.