На светлия празник артисти ще представят концерта "Шедьоври на детската музикална съкровищница", съобщават от театъра.

Камерната зала, която е на шестия етаж, ще бъде открита на 8 април от 10.30 ч. Освещаването ще извърши свещеник от храма "Света София", а от 11.00 ч. е първото представление - концертът "Шедьоври на детската музикална съкровищница".

Децата, приятели на Операта, ще видят отново своите любими герои от спектаклите "Мечо Пух", "Лили и вълшебното бисерче", "Вълшебната флейта", "Златната ябълка", "Червената шапчица", "Шегобишко на острова на чудесата", "Пепеляшка" и други.

Идеята да се възроди познатата на много поколения деца Камерна зала е на акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

От Италия - от фирмата "Чета" в Бергамо, са купени необходимите съоръжения - амфитеатрално подредени метални конструкции, изискани меки столове от "Армани" за новата зала със 111 места.

Седалките са като използваните при модни дефилета. Когато светлината угасне и представлението започне, ако някое дете иска да излезе замалко и после пак да се върне, то и неговият родител ще могат да се ориентират по светлините от лампичките, монтирани на стълбите.

Сцената ще бъде фронтално към публиката и децата ще могат да се наслаждават отблизо на играта на артистите. Залата е подходяща и за камерни концерти, отбелязват от операта.