Жители на село Тотлебен, община Пордим, затвориха днес с жива верига участък от главния път София - Русе при отбивката за населеното място, предаде БТА. Причината за блокадата е искането им да се направи уширение от главния път към подхода за селото.

Днешният протест, който събра около 200 души, кметът на Тотлебен Емил Гашев определи като предупредителен. Той подчерта, че хората настояват да бъде изградена трета лента за завиване наляво. По този начин автомобилите, които идват от Плевен, след като дадат ляв мигач и изчакат движението отсреща в средна лента, ще могат да завият спокойно. Сега при двулентовия път това не е възможно и "маневрата за завой наляво е с риск за живота и здравето".

"Не искаме да чакаме поредните жертви, за да се сезират тогава институциите", категоричен е Гашев.

Проблемът с изграждане на уширение във въпросния участък е от 2018 г. Изпращани са писма от Община Пордим към различни институции, които имат отношение към въпроса - Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

От пресцентъра на АПИ съобщиха преди десет дни, че в момента Областното пътно управление в Плевен провежда първата стъпка преди предприемането на строителните работи - обществена поръчка за изработване на технически проект за кръстовището при село Тотлебен.

Снимка: БТА

"Ако сега не се случи нищо, от пролетта ще го правим всяка седмица и няма да е символично затваряне за кратко, а ще е сериозно - с последствия за цялата мрежа на движение", каза още Гашев.

Снимка: БТА

Главният път София - Русе е изключително натоварен, защото по него е основният трафик към Румъния. Днес, въпреки краткото затваряне, се образуваха колони от автомобили и камиони и в двете посоки.