За пореден път през последната година и в поредната цветова гама се оцветиха водите на река Русенски Лом, съобщава Нова тв. От тръба в западната промишлена зона на Русе, през последните дни изтича вода в сиво, бял или жълт цвят.

През последната година е имало няколко сигнала от живущите в квартала. Това което тревожи хората в последните дни е не само цветът на реката, но и миризмата.

"Става дума за води, които наистина миришат ужасно. Може да се усети дори на улицата, няма и риба", казват жители на Русе.

Представители на РИОСВ - Русе казват, че опасност за екосистемата няма. Превишения на нормите не били установени. Нямало и сигнали за умряла риба и растителност в зоната.

"Проверките са стартирали преди година. Навсякъде където е възможно сме направили проверки. Големите производители имат пречиствателни съоръжения, но това не означава, че те не си позволяват своеволия. Има издадени актове, а проверките продължават", обясни началникът на отдел "Контрол на околната среда" в РИОСВ - Русе - инж. Христо Милков.