Окръжна прокуратура - Русе внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор нарушил правилата за движение по пътищата и причинил смърт на пешеходка.

Обвинението срещу К.А. е за това, че на 20 февруари 2017 г. в  Русе, на бул. "България", в района на Бензиностанция "ЛУМАКС", при управление на лек автомобил "Фолксваген Голф", нарушил правилата за движение /като водач е длъжен да намали скоростта и в случай на необходимост да спре, когато възникне опасност за движението/, и по непредпазливост причинил смъртта на З. С. - престъпление по чл. 343, вр. чл. 342 от НК.

Движейки се с автомобила си по бул."България", обвиняемият се включил в дясното платно за движение в посока към гр. София, като преминал по цялата дължина на ускорителната лента. Въпреки ограничената видимост, увеличил скоростта на автомобила на около 75 км./ч, при разрешената за този участък скорост до 70 км./ч. В началото на включването си в дясно платно за движение, обвиняемият забелязал намираща се по-напред З. С. За да избегне ударът с нея, рязко извил волана надясно, като се ударил в мантинелата. От своя страна З. С., за да се предпази се отдръпнала, но независимо от това, автомобил ударил със средата на предната си част пешеходката. От ударът жената получила множество и тежки травматични увреждания, несъвместими с живота, което довело до настъпването на смъртта й на място.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.