На 14 юли в Русе е било най-горещо през 2012 г., когато термометрите са отчели 38,2 градуса. Горещо време се очаква и днес.

Минути преди 7.30 температурата на въздуха в Русе е 22,9 градуса. Влажността на въздуха е сравнително висока 89 %,  отчете хидрометеоролог в ИАППД - Русе Емилия Петранова пред БНТ.

Русе попада в зоната на умерено-континентален климат, който е характерен с много резки амплитуди между лятото и зимата, с много горещи лета и зими, и затова е известен като една от най-горещите точки в България, уточни хидрометеорологът.

Русенци очевидно са свикнали с високите температури, показа анкета сред гражданите. Някои от тях предпочитат да не излизат навън, когато температурите са прекалено високи, други консумират повече вода. Децата пък се разхлаждат във фонтаните на града.

Всяка година БЧК в Русе организира информационни кампании с цел превенция на тежки усложнения на хората след горещините. Раздават вода и информационни материали за рисковете в жегата и как да се предпазват хората, припомни Антоанета Ябанозова, председател на БЧК в Русе.

Тя отправи апел към възрастните хора да не излизат между 12 ч. и 16 ч., защото рискът от топлинен удар е сериозен. При здравословни проблеми е добре да се потърси медицинска помощ своевременно.

"Да се пият много течности и да не се излиза навън в обедните часове", съветва Антоанета Ябанозова.

За днес без предупредителен жълт код за високи температури са само три области в страната. Това са Добрич, Варна и Бургас. Останалите 25 области са с жълт код и в тях се очаква времето днес да е горещо, с максимални температури от 33 до 38 градуса, сочат данните на НИМХ.