87 семейства от печално известният жилищен блок, известен в Русе като сградата на бившето АОНСУ, остават без ток от 1 февруари. Заради натрупани сметки от над 30 000 лв. от Енергото ще прекъснат електричеството на целия блок. Причината - драстични разлики между сумите по индивидуалните партиди и общия електромер.

Левхия Хамидова е собственик на жилище в блока от 9 години. Заедно с още 170 души е сред потърпевшите, закупили имоти в сградата, която се оказа ипотекирана от строителния предприемач Явор Блъсков.

Блокът няма издаден Акт 16 и затова личните електромери на живеещите в блока не фигурират в "Енерго про". Хората сами си отчитат разхода на електроенергия, събират дължимите суми и ги внасят в енергоразпределителното дружество.

 "Винаги сумата, която сме внасяли, е била по-малка от това, което отчита енергото", казва жител на блока пред NOVA.

Хората казват, че сумата от 30 000 лева се е натрупала заради наематели, които не са плащали. Опитите на домоуправителя да изясни с Енергото откъде и откога е дългът до момента удрят на камък.

"Ние реално не виждаме сметката за ток, защото всички плащания, които правим го внасяме по сметки на "Енерго про". Проблемът е, че, всеки месец, каквото съберем, го внасяме по сметката на "Енерго про", но къде отиват парите и кои фактури се погасяват, не мога да кажа. Всички фактури, които имам са частично платени. Ние реално не знаем какво точно трябва да платим", каза домоуправителят на сградата.

От електроразпределителното дружество отказват и разсрочване на сумата, тъй като общият електромер се води на фирмата на строителния предприемач.

Късно снощи от там разпратиха официално съобщение, че няма да спрат тока на сградата, тъй като не са успели да открият и уведомят титуляря на партидата. Отлагането обаче е само временно, а единственото решение е собствениците на имотите да поемат дълга на фирмата юридически, за да могат да разсрочат и платят старите задължения.

В момента се очаква решение на "Енерго про" и на Община Русе за проект, според който, ако бъде доставен кабел от блока до съответния трафопост, проблемът с високите сметки може да бъде решен.

В становище на "Енерго про", изпратено до NOVA, се казва, че натрупаната сметка за 2018 година вече е над 41 хил. лв.