Опашки от желаещи за имунизация срещу коронавирус има пред лечебни заведения и пунктове в Русе. Това коментира изпълняващият длъжността директор на Регионалната здравна инспекция в града д-р Искра Генева.

Опашки има и за антигенни тестове. По думите на д-р Генева това е ефект от заповедта на министъра на здравеопазването, която е в сила от днес.

До момента в област Русе са извършени 75 729 имунизации, като повторна доза са получили 38 985 човека. Само през вчерашния ден са поставени 404 ваксини, като осем от тях са на деца на възраст между 12 и 18 години.

Административният директор на лечебни заведения "Медика" Алис Муртезова коментира, че ако преди заповедта през пункта за ваксинация са преминавали средно по 50-60 души, то през вчерашния ден имунизираните са били 140, а днес до 10.30 часа ваксина са получили 40 души.

"Работя като шофьор и ми е нужен сертификат. Ако не беше заповедта, щях да се ваксинирам по-късно, защото съм преболедувал", каза 45-годишният Светлин Георгиев, който изчакваше реда си пред пункта за имунизация.

На опашката се бе наредила и 20-годишна жена, която обясни, че не се ваксинира заради заповедта, но по-рано не е имала възможност и по тази причина решила да е днес.

48-годишният Герасим Атанасов, който е охранител в голям търговски център в Русе, също бе сред желаещите да се ваксинират.

"Ако трябва да бъда честен, досега изпитвах определени резерви срещу ваксинацията. Имунизирам се основно заради заповедта, защото има проблем с достъпа до работното ми място. Отделно, ще бъде възпрепятстван да отида на заведение", каза мъжът.

Муртезова обясни, че подкрепя заповедта, но според нея "кризи не се управляват по този начин - от днес за утре".

"Кризи се управляват със стратегия и това трябваше да се случи много по-рано. Сега това напряга лечебните заведения. Приемаме повече пациенти с коронавирус, както и такива с постковидни синдроми, а в същото време трябва да осигурим допълнителни екипи за ваксиниране и за антигенни тестове", каза Муртезова.

Тя обясни, че тази сутрин пред лечебното заведение е имало и антиваксъри, които са раздавали на хората листовки с невярна информация за ваксините.

Муртезова коментира, че по-малко от 20 на сто от служителите в болницата не са ваксинирани, като голяма част от тях били с автоимунни заболявания, други имали антитела, тъй като са преболедували наскоро, а единици били нежелаещите да се имунизират.

Пандемичната картина в Русенско

94 са заразените с COVID-19 в Русенско за изминалото денонощие, като сред тях има едно дете в предучилищна възраст и тринайсет ученици.

Най-много са новите случаи в община Русе - 78. Шест от заболелите са от Бяла, четири от Иваново, двама от Борово, както и по един от Ветово, Две могили, Сливо поле и Ценово.

Същевременно през вчерашния ден са оздравели 43 човека, а пет жени и двама мъже с положителен тест за коронавирус са починали. Активните случаи са 1 194, като от началото на пандемията диагностицираните с коронавирус в Русенско станаха 18 174, а преболедувалите са 15 817. Справка в Единния информационен портал показва, че областта се намира на петнайсето място по заболеваемост в страната.

Къде поставят ваксини

Днес и утре от 08:30 до 16:30 часа ваксини ще бъдат поставяни в Белодробната болница, както и в изнесен кабинет пред ДКЦ-2, които са снабдени с ваксините на Pfizer, Moderna и Janssen.

В Тубдиспансера препаратът на Pfizer е достъпен всеки ден, Jansen ще се прилага само понеделник, сряда и петък, а Moderna в дните вторник и четвъртък. Същевременно "зеленият коридор" в беленската болница ще бъде от 12.00 до 18.00 часа, а в "Практикер" имунизации ще се правят от 11.00 до 15.00 часа.

На този етап се предвижда пунктът в "Практикер" да функционира до 5 ноември, а ако се окаже, че е сред натоварените, то най-вероятно той ще продължи да работи и след това. В Бяла и в пункта в "Практикер" ще се прилагат ваксините на Pfizer и Janssen.