Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване дадоха възможност Министерският съвет да се консултира с ЕК за осигуряване на ваксини, произведени извън ЕС, но одобрени за употреба. Това каза за БТА председателят на комисията Даниела Дариткова след заседанието на комисията.

В комисията беше обсъждан Проект на решение за възлагане на Министерския съвет осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина срещу Ковид-19 "Спутник V", внесен от Корнелия Нинова и група народни представители.

Текстът на вносителите беше прецизиран, допълни Дариткова. По думите й депутатите от БСП, членове на комисията, са напуснали заседанието.

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че имунизацията ще продължи само с ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). "За другите аз не искам да нося отговорност, защото ще мине време и ще се сетят, че не са минали през всичките проби. Вие виждате колко са стриктни от ЕАЛ", добави премиерът, като предреши спора по искането на БСП (което трябва да се гласува в пленарна зала в петък, 5 март).

По този начин не се дава възможност правителството да взима самостоятелно решение, предложението на ГЕРБ беше да се върви по пътя на централизирана процедура, но това би забавило доставките, каза проф.Георги Михайлов от БСП.

Ние обяснихме, че еврокомисарят по здравеопазването преди дни заяви, че държавите от ЕС може да водят преговори с трети страни и да се осигури внос, както Унгария и Словакия, водят се такива преговори и от страна на Полша, допълни проф. Михайлов. По думите му на практика руската ваксина е на територията на ЕС.

Какво се случва с руската ваксина на ниво ЕС

Също днес най-напред Европейската агенция по лекарствата съобщи, че започва оценка на руската ваксина "Спутник V", свързана с осигуряване на достъп до пазара на ЕС.

Уточнява се, че искането за тази оценка е подадено от дружество, установено в Германия (R-Pharm Germany GmbH). Агенцията отбелязва, че вече е установено действието на препарата за изграждане на защита срещу новата болест. Допълва се, че руската ваксина ще премине оценка по показателите, приложени и за останалите подобни препарати, и свързани с безопасността и качеството.

Според съобщението новата оценка е пряко свързана с осигуряване на последващ достъп до пазара на ЕС. Уточнява се, че засега официално искане за пазарен достъп на руската ваксина не е внесено.

Европейската агенция по лекарствата заяви, че засега не може да посочи колко време ще бъде необходимо за проверката на руската ваксина. Изразява се очакване сроковете да бъдат съкратени заради установените вече качества на руския препарат.

Последва коментар на говорител на Европейската комисия. Европейската комисия засега не води преговори за сключване на предварително споразумение за доставка на руската ваксина "Спутник V", каза той.

Дори тази ваксина да отговаря на европейските изисквания за безопасност и качество, ЕК може да не влезе в преговори, поясни говорителят. Геополитиката няма нищо общо с оценката на лекарствената агенция, добави той.

"Ако комисията, съвместно с държавите от ЕС, реши да включи тази ваксина в европейския стратегически списък, ще съобщим. Засега няма такива разговори", заяви говорителят. По неговите думи няма задължение оценяваните от лекарствената агенция ваксини да бъдат включвани в списъка на ЕС.

Европейската комисия, която има последната дума по предоставянето на достъп до пазара, вече бе уточнила, че ще одобрява само ваксини, произвеждани в ЕС.

Междувременно шефът на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев заяви, че Русия ще може да достави в Европейския съюз 50 милиона дози от ваксината "Спутник V", ако Европейската агенция по лекарствата одобри препарата. Дмитриев уточни, че доставките могат да започнат през юни. Този руски фонд финансира разработката и производството на ваксината. 

Какви договори има досега ЕС

Досега ЕК сключи шест предварителни споразумения, четири от които са за ваксини, получили или на прага на получаването на одобрение от лекарствената агенция.

Според правилата на ЕС ваксините, получили положителна оценка от лекарствената агенция, могат да придобият достъп до пазара на ЕС с решение на комисията, подкрепено от мнозинството европейски държави. Досега този процес бе завършен за ваксините на "Пфайзер", "Модерна" и "АстраЗенека", а на 11 март се очаква разрешение и за ваксината на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън"). Комисията уточни, че държавите от ЕС са в правото си да се снабдяват и с други ваксини на собствена отговорност.

ЕК води преговори за предварителни споразумения за ваксините на "Новавакс" и "Валнева".