Две футболни легенди - бившият футболист на ЦСКА Христо Марашлиев и някогашният му съперник на терена Емил Велев-Кокала от Левски, които влязоха в една листа като част от гражданската квота на БСП, заявиха, че ги обединяват идеите и общата кауза.

"Обадиха ми се от ръководството на БСП, тъй като ние сме израснали в това време, червеното време, както се казва, и смятам, че не съм било недоволен от него. Г-жа Нинова ми се обади и ме попита: "Искаш ли да се кандидатира от нашата квота?" Много бързо приех идеята, тъй като видях социалната им програма, която е само за хората. Впечатли ме това, че искат да направят много промени при евентуално спечелени избори - преизчисляване на пенсиите, облекчаване на млади семейства за второ и трето дете, болниците да не са търговски дружества", разказа Велев пред Нова телевизия.

"Представляваме значителна част от българското общество, припознали са в нас хора, чиито идеи можем да представим. Избрах БСП заради платформата им, насочена към младите хора. Държавата абдикира от училищния спорт. Младите хора в най-ранна възраст нямат възможност да избират какво да спортуват. Ако вляза в парламента ще задам въпроса защо това не работи. Относно ЦСКА също има много въпроси", обясни пък Марашлиев.

От левицата са дали уверение, че ще се търси решение за въпросите, които спортистите са задали. Легендите са убедени, че могат да дадат предложения как да бъдат решени някои от поставените проблеми. За тях е важно да се действа експертно, а не политически. Те застават зад идеята и Нинова да стане премиер на страната. Определят я като уравновесен и премерен човек.

"Спортът го няма в училищата. Едно време имаше състезания между училищата. Откриха се зали на много нелепи места. Трябва една координация и самите деца се заразяват. Когато едно дете види, че друго е по-развито от него, то ще иска да го настигне. Трябва да минем през аматьорския спорт, за да стигнем до високото равнище. Но целият спорт загива", смята Велев.

"Хвърлят се едни пари за спорт, но те не са ефективни. Затова българският спорт страда, нямам успехи в почти всички нива, защото я няма основата. Там, където хората трябва да палят огъня и желанието да спортуват, това липсва", допълни Марашлиев.

Футболистите споделиха, че помежду им винаги е имало уважение заради кариерата им на терена.

"Впускам се в политиката, защото искам да помогна. Познавам Веселин Марешки", така пък футболистът Петър Жеков аргументира в "Денят започва" по БНТ решението си да се включи в листите за предстоящите парламентарни избори. Легендата на "Берое" и "ЦСКА" е девети в листата на "Воля" и НФСБ" в 24 МИР - София и шести в Стара Загора.

"Аз съм спортист и ще мога да помагам само в тази сфера. Малките населени места са в окаяно състояние и там трябва да се обърне най-голямо внимание. А за да се обърне внимание, трябва всички да бъдем задружни", подчерта Жеков.

Кадър от БНТ

Според него начело на БФС не трябва да бъде футболен специалист, а човек, познат в спортните среди.

"За мен не трябва да бъде футболен човек. Трябва да бъде народен човек, който е познат в спорта. Трябва сам да си подбере екипа. Във Футболния съюз работата трябва да е много прецизна. Аз ако стана (президент на БФС - бел. ред.), ще оставя само чистачките. Всички други трябва да бъдат сменени и да се започне наново. Иначе българският футбол ще затъне. Ние нямаме национален отбор, не знам как ще има национален отбор", каза Петър Жеков.

На въпрос кой е добър кандидат за президент на БФС, Жеков заяви, че това е Христо Порточанов.