Димитров представи в Народното събрание изявление в качеството си на съпредседател на Синята коалиция, съобщи БТА. Той зададе въпроси към президента и заяви, че Синята коалиция няма да подкрепи ветото на държавния глава, наложено на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Димитров поиска отговор от държавния глава на въпросите за замените на земи, какво е отношението му по заплахата България да загуби доверието на европейските партньори и стотици милиони евро заради това, както и за спонсорите му, които са подсъдими за злоупотреби с европейски фондове.

Лидерът на СДС се попита как Първанов оценява твърденията, че Ахмед Доган е разпределял "порциите в държавата". Димитров запита и защо не е възразил на опитите да бъде узаконено безконтролното следене на български граждани. Защо президентът не възрази категорично срещу сделките с корвети, фрегати и правителствени самолети, попита синият депутат.

Настояваме Георги Първанов да отговори по най-бързия начин пред парламента и обществото на тези въпроси, иначе той окончателно губи моралното си право да прави заявки за участие в бъдещия политически живот на страната, заяви още Мартин Димитров.

Във времето за парламентарен контрол премиерът Бойко Борисов отговори и на въпроси за заменките със земи. Попитан дали е вярно, че най-голямата заменка на земи е направена от депутата на ГЕРБ Емил Димитров, Борисов каза, че сделката била сключена преди Димитров да стане депутат и има по-големи заменки. Всеки, който е извършил нарушение, ще си понесе отговорността, допълни той.