Миков уточни, че гласуването ще се проведе в четвъртък.

"Нямаме специална стратегия за втория вот на недоверие срещу кабинета", каза той преди откриването на семинара "Юридически статути и политически функции на интерпарламентарните организации", предаде БГНЕС.

Премиерът Пламен Орешарски коментира в петък, че първият вот - за провала на кабинета в областта на инвестиционното проектиране, е бил недомислен и с не много ясни мотиви. По думите му и вторият може да се характеризира по сходен начин.
За мотива на ГЕРБ – лоша регионална политика, която увеличавала различията между регионите, той обясни, че само за 4 месеца работа не може да има никакъв ефект.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче атакува остро регионалния министър Десислава Терзиева, която отказва да нарече по име, а само "жената с цикламеното костюмче". Бившият премиер директно заяви, че тя говори глупости, след като Терзиева обяви, че заради допълнителни договори при управлението на ГЕРБ строителството на магистралите "Тракия" и "Люлин" се е оскъпило с над 56 млн. евро.

Междувременно днес в сутрешния блок на bTV бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев, който сега е депутат от ГЕРБ, отказа да коментира фигурата на Терзиева като политическа, но заяви:

Терзиева е представител на администрацията. Министърът не е чиновник, има ангажимент да крои политики”.

Дончев призова да вотът да не бъде приеман само като упрек в сферата на инфраструктурата, а към цялостната политика на правителството. По думите му и първият, и вторият вот са компромис, за да не се внесе вот за цялостната политика.

Новият вот на недоверие бе внесен от ГЕРБ на 10 октомври.
Първият вот, който бе отхвърлен, бе гласуван едва, след като като депутатите от "Атака" се върнаха от Брюксел и осигуриха кворум, а от ГЕРБ се регистрираха.