След като вчера Енчев обяви по време на телевизионно интервю, че напуска групата на Патриотичния фронт заради "политическа измама и ксенофобия", днес внесе официално в деловодството на Народното събрание две уведомления до председателя Цецка Цачева за това, предаде БНР.

Той заяви, че в ПФ са станали жертва на търговия с ГЕРБ, а назначаването на съпартиеца му от НФСБ Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии е преляло чашата.

"Тук се извърши една безпринципна търговия от ръководството на нашата парламентарна група с ГЕРБ, защото - нека да подчертая и това е особено важно - днешното признание на г-н Валери Симеонов, че номинирането на Слави Бинев, е станало по предложение на Цветан Цветанов - е толкова възмутително, толкова шокиращо, че само заради това признание на г-н Симеонов той трябва да понесе политическа отговорност, макар че не знам кой ще му я поиска", коментира Енчев.

Лидерът на НФСБ заяви по-рано пред Нова телевизия, че лично Цветанов е предложил Бинев, защото му отказали да оглави комисията по еврофондовете, която искал.
По думите на Симеонов това е отговорна административна работа.

"Кой трябваше да я оглави - Хюсеин Хафъзов или Лъчезар Иванов, чийто прякор го знаете (депутатът от ГЕРБ е известен като Лъчо Мозъка - б.р.)?", попита той по повод двамата, които са членове на комисията.

Симеонов изтъкна, че като евродепутат Бинев бил единственият човек, който поставил пред Европейската комисия и Европейския парламент въпроса за обвързаността на българските медии с властта.

Цветанов: Това са спекулации

Персоналният състав на отделните комисии беше изцяло ангажимент на парламентарните групи, разпределението на позициите за председатели обаче е в резултат на двуседмични консултации, се заявява в разпространена до медиите позиция на ПГ на ГЕРБ, подписана от председателя на групата Цветан Цветанов.

От ПФ заявили желание да оглавят три комисии, за да съответства работата им на ангажимента да подкрепят управлението.

"Възможностите бяха: Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите (която от "Атака" отказаха), Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, Комисията за наблюдение на дейността на ДКЕВР и Комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондовете.

От ПФ не пожелаха да поемат Комисията по жалбите, а в същото време БДЦ отказаха да отстъпят от първоначално разпределената им Комисия за контрол на еврофондовете. Така, заради настояването на ПФ да има три председателски места,
поеха контрола над ДКЕВР, борбата с корупцията и културата и медиите", уточнява Цветанов.

По думите му ГЕРБ е партията, която е направила най-големите и тежки компромиси, като е отстъпила знакови комисии "само, за да има възможен политически консенсус при избирането на ръководствата на комисии и те да започнат да функционират възможно най-бързо".
Всички други спекулации за каквото и да било влияние на ГЕРБ за определяне на ръководствата и персоналния състав били некоректни.

Протест срещу Слави Бинев

След като интелектуалци и медии, сред които БНТ и БНР, се обявиха против избора на Слави Бинев, а от Младежкия театър дори излязоха с отворено писмо да управляващите, във Фейсбук се организира протест, насрочен за 14.30 часа в сряда в столичната градинка "Кристал". Към групата са се присъединили около 3000 хора на изкуството.

"Ако сега се примирим, ще продължат да ни тъпчат, изборът на Слави Бинев е кощунство и подигравка с хората на изкуството в държавата ни", призовават организаторите.

Междувременно и софийският Малък градски театър "Зад канала" се обяви срещу избора на Бинев. В отворено писмо, адресирано до Народното събрание и управляващата коалиция, екипът заявява, че с избора си правителството "оставя впечатлението за задкулисни игри за разпределяне на постове във властта и лош вкус в устата, че грижата за културата отново е на последно място във вашите приоритети."

Самият Слави Бинев ще даде пресконференция утре, обявиха от пресцентъра на парламента.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Цветан Цветанов срещу Велизар Енчев