Вчера депутатът от Патриотичния фронт, известен с това, че получи титлата архонт, бе избран за председател на парламентарната Комисия по култура и медии, което предизвика остри коментари в социалните мрежи.

Днес екипът на Младежкия театър "Николай Бинев" излезе с отворено писмо до премиера, председателя на парламента, министъра на културата и други представители на управляващите. В него се казва:

"Отново се подиграха с нас. Назначаването на Слави Бинев е поредната проява на пренебрежение и арогантност към нас, хората на културата. Няма разлика между назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и настоящото. Такова унижение е трудно да се преглътне. Това е акт на гавра, но и на трагично неразбиране на ролята, която културата трябва да изпълнява в една демократична европейска държава".

Според екипа на театъра още по-страшно звучи заплахата за демокрацията, когато под същия знаменател на неглижиране попадат и българските медии.

Авторите на писмото добавят, че това е нeдопустим акт, защото Бинев не може да има нито професионални, нито морални претенции за заемане на позицията председател на Комисията по култура и медии.

"Призоваваме го с достойнство да се оттегли в името на общата цел - съхраняване на българската култура и българската демокрация. Ако гласът ни ОТНОВО не бъде чут, си запазваме правото да пристъпим към ефективни съвместни протестни действия!", завършва писмото.

След сформирането на правителството имаше и протест срещу завръщането на Вежди Рашидов на поста министър на културата. Той бе подкрепен от някои известни актьори и хора на изкуството.