По време на предизборните кампании в последните 18 месеца представителите на НФСБ в нито един момент не заявиха на своите избиратели, че в Народното събрание ще се коалират с ГЕРБ и Реформаторския блок, чиито идеологически платформи нямат нищо общо с идеите и програмата на Националния фронт за спасение на България, заявява Енчев.

За него тези действия са равносилни на "политическа измама" от страна на Патриотичния фронт.

Според него особено тревожно е фиксирането върху етническата принадлежност на опоненти на НФСБ /част от коалицията ПФ/, което хвърля сянка върху демократичния облик на партията и дава основание за обвинения в ксенофобия.

"В продължение на години НФСБ остро се противопоставяше на икономическата, финансовата, социалната, вътрешната и външната политика на тези две десни формации – ГЕРБ и РБ, носещи голяма отговорност като управляващи в предишни периоди за днешното тежко състояние на държавата", започва писмото си до председателя на НС.

Парламентарната подкрепа на Патриотичния фронт за кабинета на ГЕРБ и Реформаторския блок е недопустима подмяна на вота на избирателите, казва Енчев.

Всъщност казусът "Орхан Исмаилов" е не причина, а следствие от порочното обвързване на НФСБ с ГЕРБ и Реформаторския блок, категоричен е Велизар Енчев.

"Всичко това ме принуждава да напусна парламентарната група на Патриотичния фронт и да отстоявам интересите на избирателите като народен представител, нечленуващ в парламентарна група", завършва писмото си Велизар Енчев.

Валери Симеонов: Благодарен съм, че Енчев напусна сам

"Няма да падам на нивото на моя доскорошен служител, да прави каквото иска оттук нататък", каза лидерът на НФСБ, цитиран от Флагман.

Велизар Енчев ме освободи от задължението да го изключа от Патриотичния фронт, дори съм благодарен за постъпката му, добави Валери Симеонов.

Тази сутрин пред Нова телевизия той уточни, че за Енчев нещата отиват към изключване от НФСБ, защото има вече две наказания – за нелоялно и неколегиално отношение към своите колеги.

Енчев говореше, че неговите колеги били наивни, неподготвени и били в зависимости. С други думи намекваше, че нашата подкрепа е мотивирана по някакъв начин с пари и мисля, че Велизар Енчев не е честен човек”, добави лидерът на партията.

Той подчерта, че когато Енчев искаше да гласува против Бойко Борисов, никои не е искал от него да го подкрепя.